Ilmastointihuollot / täytöt / korjaukset

R1234yf vai R134a?
Ilmastointijärjestelmät toimivat kylmäaineella, ja kuluttajalle voi joskus olla epäselvää että minkälainen kylmäaine käy hänen autoonsa. Meillä on käytössämme koulutettu henkilökunta ja laitteisto, joiden avulla voimme huoltaa yleisiä R134-kylmäaineella toimivia järjestelmiä, sekä uudempia R123yf-kylmäainejärjestelmiä. Sinun ei huoltoon tuodessasi tarvitse tietää millä kylmäaineella autosi ilmastointijärjestelmä toimii, vaan osaava henkilökuntamme selvittää sen ja suorittaa huollon sen mukaisesti. 

 

Ilmastointilaite pitää huoltaa säännöllisesti

Autoilmastoinnin suurin käyttötarve ajoittuu hyvin lyhyelle ajalle eli kesäkuukausiin. Myös ilmastointilaitteiden varaosien kysynnän huippu osuu koko Euroopassa samalle ajanjaksolle. Kompressorin vaurioituminen kuumimpaan loma-aikaan saattaa siis pahimmillaan aiheuttaa sen, että suunnitelmat autolomasta joudutaan laatimaan uudelleen.

Auton ilmastointilaitteen tehtävänä ei ole ainoastaan viilentää, vaan myös poistaa kosteutta sisätiloista. Jotta auton ilmastointilaite voisi hoitaa tehtävänsä asianmukaisesti, se tulisi tarkastaa kerran vuodessa ja huoltaa joka toinen vuosi.

 

Mitä huollossa tehdään?

Yleensä vajaan sadan euron hinnalla kaupattava kylmäainehuolto tai ilmastoinnin täyttöhuolto sisältää kylmäaineen ja voiteluaineen määrien tarkastuksen ja tarvittaessa lisäämisen, joka suoritetaan yleensä automaattisella huoltolaitteella

Varsinainen ilmastoinnin huolto on merkittävästi kattavampi. Se sisältää mm. höyrystimen desinfioinnin, kylmäaineen ja suodatinkuivaimen vaihdon, järjestelmän tiiviyden tarkastuksen sekä lukuisia muita työvaiheita.

Miksi ilmastointilaitetta pitää huoltaa?

Henkilöauton ilmastointijärjestelmässä on kylmäainetta keskimäärin 700 – 800 grammaa. Siitä kymmenisen prosenttia poistuu täysin toimivastakin järjestelmästä vuoden kuluessa. Jos laitteessa ei ole riittävästi kylmäainetta, kompressori käy useammin ja polttoaineen kulutus lisääntyy.

Tehon heikkenemisen lisäksi laitteeseen kertyvä lika saattaa aiheuttaa epämiellyttävää hajua autoon. Huoltamaton laite kerää myös kosteutta, joka voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kompressorin tai muun komponentin rikkoutumisen.

Muistetaan myös sisäilmansuodatin

Ilmastointijärjestelmän puhtauden lisäksi auton sisäilman laatuun vaikuttaa oleellisesti sisäilmansuodattimen kunto. Toimiva sisäilmansuodatin pitää sekä hengitystiet että tuulilasin puhtaana suodattamalla ilmasta siitepölyn, noen ja muut epätoivotut hiukkaset.

Siitepölyn se suodattaa liki sataprosenttisesti, joten vaikutus silmien ärsytykseen ja muihin allergiaoireisiin on selvä. Koska suodatin pitää pölyn ja lian auton ulkopuolella, pysyy myös tuulilasi puhtaampana, mikä parantaa näkyvyyttä ja vähentää kostealla säällä tapahtuvaa huurtumista. Lisäksi sisäilmansuodattimen käyttö suojaa ilmastointilaitetta komponenttien ylimääräiseltä kuormitukselta.

Auton sisäilmansuodattimen suositeltu vaihtoväli on 15 000 kilometriä tai enintään vuosi. Vaihto ei aina kuulu auton normaaliin huolto-ohjelmaan, joten sitä kannattaa erikseen pyytää.